Blog

Een zak geld voor alle dorpsfeesten

Gemeente Raalte, wil je nog een keer het landelijke nieuws halen? En dan hebben we het niet over berichten in de Gouden Eikel-sfeer. Maar over echt goede sier maken met een item waarbij collega-bestuurders in den lande zwelgen in jaloezie. En tegen elkaar zeggen: “Waarom hebben wij dit niet bedacht?”

Heen en weer geslingerd

Ik werd de laatste maanden net als iedere, bourgondisch ingestelde Sallander – we zijn met velen – van links naar rechts geslingerd. Wel of geen dorpsfeest, wel of geen alternatief dorpsfeest, wel of geen alternatief voor een alternatief dorpsfeest. We leefden tussen hoop en vrees. Om uiteindelijk te eindigen met helemaal niets. Behalve als je inwoner van Mariënheem bent…

Zoveel uren voor niets

De teleurstelling was groot, want het dorpsfeest is in de hele gemeente Raalte toch het hoogtepunt van het jaar. Of je nu in Laag Zuthem woont of in Raalte, in Broekland (daar hebben ze er zelfs twee) of in Heino. Maar wat moet het gevoel zijn geweest bij die bestuursleden die het onvermijdelijke bericht van de afgelasting wereldkundig moesten maken. Zoveel (extra) uren inzet zonder dat je de waardering krijgt in de vorm van enthousiaste dorpsgenoten die zicht- en hoorbaar genieten van het feestgedruis.

Een beloning voor iedere kern

Een lange inleiding om uiteindelijk bij mijn idee te komen: een beloning voor iedere organisatie van een dorpsfeest. Feesten als Ribs & Blues, Stöppelhaene, Koningsdag en allerlei sportieve activiteiten slaan we hier gemakshalve even over. Ze hebben er net zoveel recht op, maar je moet ergens een grens trekken. En als je de dorpsfeesten als uitgangspunt neemt, profiteert in ieder geval elk dorp van de genereuze geste.

2,nogwat euro per inwoner

De onvermijdelijke vraag ‘en wat kost dat dan?’ ga ik direct beantwoorden: 10.000 euro per dorpsfeest. De penningmeesters mogen dus in totaal 90.000 euro op de bankrekening bijschrijven. Ja, ik weet het, het is een flink bedrag, maar je moet ook weer niet met een symbolisch bedrag komen andriet’n. Daarmee geef je het verkeerde signaal af. Bovendien: uitgaande van 38.000 inwoners is het eenmalig slechts 2,3684210526 euro per inwoner. Waar hebben we het dan nog over?

Raalte, dé evenementengemeente!

Raalte heeft wel eens de ambitie gehad om evenementengemeente van Nederland te worden. Gemeten naar de landelijke uitstraling van Ribs & Blues en Stöppelhaene én gekeken naar het aantal feesten en festivals afgezet tegen het aantal inwoners moeten we ook een heel eind kunnen komen. Als je dan die trots op alle feesten, evenementen en activiteiten wilt uitdragen, dan wordt het tijd om eerst die dankbaarheid maar eens te tonen.

Ode aan de vrijwilliger

10.000 Euro voor elk dorpsfeest is een mooi financieel gebaar, maar nog veel belangrijker: het is een ode aan al die vrijwilligers. Bestuursleden, maar ook de mensen die voorafgaand aan de schop staan, bardienst draaien en na afloop zorgen voor een schoon feestterrein. Kortom, iedereen die er weer met frisse moed tegenaan wil gaan om in 2021 een nieuwe editie van hun dorpsfeest te mogen organiseren. Zodat we met z’n allen kunnen zeggen: gelukkig is drie keer geen scheepsrecht!

Bestuur aan zet

Is dit zo’n idee dat in schoonheid sterft? Of wordt het werkelijkheid? Het gemeentebestuur is aan zet. En dan helpt het natuurlijk enorm als de partijen uit de gemeenteraad een duit in het zakje doen. Niet letterlijk, maar wel door het vuurtje aan te wakkeren! Heren en dames politici: niet te lang wachten, want een waakvlam heeft z’n functie, maar een vreugdevuur is toch vele malen mooier?

Rudi Buitenkamp

No Comments

Leave a Reply

Het zijn gouden tijden voor de complotdenkers